CONIL FEST – Festivalul Integrării, ediția a VII-a

Diverse, evenimente No Comments

Peste 35 de instituții – școli și grădinițe private sau de stat, cluburi pentru copii, centre de plasament ș.a. – s-au înscris deja cu participanți la spectacolele CONIL FEST 2013 – Festivalul Integrării, ediția a VII –a,  din 1 și 2 iunie (Opera Comică pentru Copii – Teatrul Giulești).

Astfel, mai bine de 1200 de copii și adolescenți talentati sunt așteptați să încânte audiența cu momente artistice deosebite, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Copilului, organizat de Asociația CONIL.

Cum în foaierul teatrului va avea loc, în aceeași perioadă, și târgul de oferte educaționale KID’s SUMMER FAIR 2013 – ediția a III-a, este așteptată o afluență mare de public – peste 2000 de persoane atrase de spectacolele din festival sau vizitatori la standurile târgului.

Interpretare muzicală, dansuri moderne, contemporane sau populare, balet, teatru sau demonstrații de gimnastică aerobică și de arte marțiale – compun programul bogat de anul acesta al festivalului.

Din spectacol nu vor lipsi, desigur, copiii talentați cu nevoi educaționale speciale: CONIL FEST 2013 – Festivalul Integrării îți propune încă o dată să sprijine cât mai mulți copii cu talente deosebite, în formarea lor artistică, pe drumul spre integrarea socială în rândul copiilor tipici și în învățământul de masă.
Copiii vor avea ocazia să se distreze și la atelierele recreative și distractive – Fun Science, animație pentru copii, spectacolele de teatru, face painting – sau la tombola cu premii din foaierul Teatrului Giulești, acolo unde va fi organizat KID’s SUMMER FAIR 2013 – ediția a III-a.

Evenimentul va aduce cu sine numeroși invitați surpriză, și se adresează tuturor ofertanților de produse și servicii pentru copii și adolescenți între 3 și 18 ani.

CONIL Fest 2013 – Festivalul Integrării, ediția a VII –a, consacrat deja ca un festival al grădinițelor, școlilor și cluburilor pentru copii, este organizat anul acesta în parteneriat cu Opera Comică pentru Copii și ISMB – Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul Asociației Conil.

Fă cunoștință cu Paxi – noua mascotă de la ESA!

Diverse, astronomie, concursuri No Comments

Mascota site-ului de educație de la ESA are acum și un nume: Paxi. Cu ceva timp în urmă, ESA a lansat un concurs, Name Our Mascot, pentru a găsi cel mai potrivit nume pentru omulețul verde din imagine. Câștigătoare a fost Sara, o fetiță de 7 ani din Spania. Felicitări, Sara! Ea ales acest nume pamântesc pentru el pentru că, spune ea, sună ca nu nume de extraterestru, si este similar cu un alt cuvânt din limba spaniolă, “Paz”, care inseamnă pace.

În concurs au intrat  peste 500 de sugestii de la copii  din întreaga lume cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Dintre cele 500 de nume juriul a selectat 10. Marele câștigător a fost ales de Luca Parmitano, un astronaut italian care va pleca în prima lui misiune către Stația Spațială Internațională în acestă lună!

În curând vei putea urmări aventurile lui Paxi pe site-ul ESA, dat și pe paginile de Facebook și Twitter.

Sursa:unawe.org

Timelapse

Diverse No Comments

Astronomii au descoperit planete noi

Diverse, astronomie No Comments

Astronomii au descoperit, cu ajutorul unui telescop al agentiei spatiale franceze, sase noi planete aflate in afara sistemului nostru solar.

Printre corpurile ceresti descoperite se afla o planeta pitica, cu o masa de aproximativ 70% din masa planetei Saturn, acoperita de gheata si similara ca structura lui Uranus si Neptun.

O alta planeta, CoRoT-10b, este un gigant fierbinte, a carui suprafata se incalzeste intre 250 si 600 de grade Celsius, in functie de cat de aproape sau de departe trece pe langa soarele sau, pentru ca are o orbita alungita.

Cele sase planete au fost observate cu ajutorul unui telescop special, in momentul in care treceau prin fata stelei din centrul sistemului lor solar, relateaza Physorg.

,,Fiecare dintre aceste planete este interesanta in felul ei, insa ceea ce este cu adevarat fascinant este cat de diverse sunt”, spune Suzanne Aigrain, de la departamentul pentru Fizica al Universitatii Oxford. “‘Planetele sunt obiecte complexe si mai avem multe de invatat despre ele” a mai adaugat Suzanne Aigrain.

Fiecare descoperire a unei noi planete din afara sistemului nostru solar este ca o noua piesa din puzzle-ul ce ilustreaza modul in care aceste planete s-au format si evoluat. Cu cat descoperim mai multe sisteme cu atat ne va fi mai usor sa intelegem cum functioneaza” spune Magali Deleuil,  cercetator la Laboratoarele de Astrofizica din Marseille (LAM) si seful programului CoRoT .

O alta planeta descoperita orbiteaza in jurul unei stele care se roteste in jurul axei sale in doar 40 de ore – prin comparatie, Soarele din sistemul nostru solar are o rotatie de 26 de zile.

Au mai fost descoperiti si trei giganti care orbiteaza foarte aproape de steaua-gazda, una dintre ele avand o masa de 60 de ori mai mare decat cea a lui Jupiter.

Sursa: www.ziare.com si Physorg.

Concurs – Naming X

Diverse, concursuri No Comments

Dacă ai avea șansa de a numi o planetă ce nume i-ai da si de ce? Copiilor li se oferă acum șansa de a numi un asteroid într-o competiție care marchează 80 de ani de la descoperirea lui Pluto.

Pluto a devenit a noua planetă atunci când a fost observată, în 1930. A fost numită așa după zeul intunericului, de o fetita de 11 ani din Anglia, Venetia Burney. În 2006, Pluto a fost declasificată și încadrată în categoria planetelor pitice,  după ce s-au descoperit și alte corpuri asemanatoare ei, la marginea sistemului nostru solar.

Competiția, numită Naming X, a fost lansată pe 30 aprilie, la aniversarea morții Venetiei, și are scopul de a găsi nume pentru cea de – a doua divizie de asteroizi descoperiți în vecinatatea lui Pluto. Comitetul  de  numire a corpurilor mici, din cadrul Uniunii Astronomice Internationale, partea responsabilă pentru numirea asteroizilor și cometelor, susține acest proiect educațional și va lua în considerare numele câștigătoare în numirea următorilor asteroizi.

Numele câștigătoare vor trece prin același process de selecție ca oricare alt nume ales pentru un asteroid. Procesul este laborios și poate dura de la 4 la 6 luni, fără a exista vreo garanție că numele câștigătoare vor fi acceptate sau folosite.Ceea ce e foarte important este faptul că în spatiu există foarte mulți  asteroizi care așteaptă să fie numiți, iar tu poți numi unul  dintre ei.

Naming X iți oferă o platformă unică prin intermediul căreia să-ți folosești creativitatea și imaginația, pentru a contribui la istoria astronomiei, așa cum a facut și Venetia.

Regulile concursului

 • Participanții trebuie să aleagă un singur nume și să menționeze de ce l-au ales. Motivația nu trebuie să fie mai lungă de 25 de cuvinte.
 • Vă rugăm să menționați în email numele vostru, vâsta, numele școlii, orașul, țara și adresa de email.
 • În subiectul mailului mentionați Categoria (vezi mai jos) și numele ales. Ex: Category 1 – Pluto.  Vă rugăm să păstrăți acest format, altfel numele vostru nu va fi luat în considerare.
 • Daca acelasi nume a fost trimis de mai multe persoane, se va lua în considerare numele primei persoame care l-a trimis. Așa că grăbiți-vă!
 • Numele câstigatoare vor fi alese de juriu și decizia lor va fi finală. Numele trimise după încheierea concursului nu vor fi luate în calcul.
 • Trimiteți motivația si datele în limba engleză la adresa namingx@gmail.com înainte de 30 Mai 2010.

Pentru a fi în conformitate cu protocolul  CSBN de numire a asteroizilor  numele alese trebuie:

 • să aibă cel mult 16 caractere și de preferat să fie un singur cuvânt
 • să fie usor de pronuntat (în câteva limbi)
 • neofensator
 • să nu fie foarte similar cu numele altui asteroid  sau a unui satelit planetar.

Numele de persone sau evenimente cunoscute mai ales datorită activităților politice sau militare nu sunt acceptate decât după 100 de ani de la moartea persoanei sau de la desfășurarea acelui eveniment.

In plus

 • nu se încurajează folosirea numelor de animale
 • numele de natură comercială nu sunt acceptate
 • înainte de a trimite numele verifică sa vezi dacă nu a fost deja ales.

Fii creativ. Gândește dincolo de limite. Amintește-ți că trăim într-o lume diferită și că din 1030 s-au facut descoperiri stiintifice majore.

Acesta poate fi șansa ta de a contribui la istoria astronomiei. Baftă!

Categorii

 • Categoria 1 – între  1 și 11 ani
 • Categoria 2 – 12+
 • Categoria  3 – grup școlar

Categoria 1 evitați ajutorul părinților, educatorilor sau învățatorilor.
Category 3 însemnă că o clasă, o școală sau un grup after school poate intra în competiție ca o echipă.

Data limită de trimitere a propunerilor
Concursul Naming X se închide pe 30 Mai 2010 și numele câștigătoare vor fi anunțate în jurul datei de 14 Iunie. Juriul (condus de  David Levy, Ian Morison, și Marc Buie) va selecta cel mult cinci câștigătoti.

Premiile

Căștigatorii vor primi urmatoarele:

 • Un certificat semnat de juriu
 • Numele vostru va fi inclus pe o foaie de lucru și prezentat Comitetului  de  numire a corpurilor mici, din cadrul Uniunii Astronomice Internationale
 • Timp de obsevație la Observatorul  Bellatrix  din Italia, cu îndrumare unui astronom profesionist. Va fi necesară o conexiune bună la internet.
 • O copie a filmului cu povestea Venetiei , Cum l-am numit pe Pluto, și  poster-ul A3 al filmului ,amândouă oferite de Father Film.

Pentru mai multe informații despre concurs apăsați aici.

Concursul  este organizată de Space Renaissance Education Chapter în colaborare cu Father Films.

Mărțişorul – simbolul Soarelui

Diverse, UNAWE No Comments

Ce este Mărțișorul?

Dex-ul ne spune că:

Mărțişor:

 • Mic obiect de podoabă legat de un fir împletit, roșu cu alb, care se oferă în dar ca semn al sosirii primăverii, mai ales femeilor și fetelor, la 1 martie;
 • A treia lună a anului – Martie


De la bunici știm o poveste:

Odată, Soarele coborî într-un sat, luând chipul unui băiat. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Fără Soare, totul era trist. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar, într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Mulți dintre pamânteni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și a început lupta. S-au bătut zile întregi, până când zmeul a fost învins. Slăbit de puteri și rănit, baiatul cel viteaz a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer, înveselind și bucurând lumea. Natura a căpătat viață, și oamenii erau fericiți. Din păcate, tânărul n-a apucat să vadă primavara. Sângele cald i s-a scurs din răni pe zapadă. În locul în care zapada se topea, apăreau flori albe: ghiocei, vestitorii primaverii.
De atunci, tinerii împletesc două șnururi: unul alb și unul roșu. Ei le oferă  fetelor pe care le iubesc, sau celor apropiați. Roșul înseamnă dragoste pentru tot ceea ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează puritatea și gingășia ghiocelului, prima floare a primăverii
”.

De la stămoși mai știm că mărțisorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. Se poartă de la 1 Martie până când se arată primele semne ale primăverii, adică până când înfloresc cireșii sau trandafirii, până la venirea berzelor și a rândunelelor. Atunci mărțisorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc.

Povestea lui Pluto

Diverse No Comments

Cea mai mică planetă a sistemului solar, Pluto, a fost descoperită în 1930. Din 2006, ea nu mai este considerată planetă propriu-zisă, ci planetă pitică. Podcastul de mai jos vă oferă povestea descoperii planetei Pluto şi apoi retrogradării ei din stadiul de planetă.

Tot în 1930, Disney a creat un nou personaj de desene animate, cu numele planetei. Este căţeluşul Pluto din desenul de mai sus.

Înregistrarea audio şi realizarea podcastului (download aici) este realizată de Alin Budulan.

Sursa:www.stiintaazi.ro

Eclipsa de Lună şi “Luna albastră” (Blue Moon)

Diverse No Comments

În seara aceasta va avea loc un fenomen astronomic rar, cunoscut sub numele de “Blue Moon” sau Luna Albastră.

În majoritatea anilor, luna plină apare de 12 ori, o dată la patru săptămâni, legătura între astru şi timp fiind surprinsă şi de etimologia cuvântului “lună”. Cu toate acestea, anul conform calendarului solar este cu aproape 11 zile mai lung comparativ cu anul lunar, ceea ce înseamnă că o dată la trei ani rămâne o lună plină “suplimentară”, cunoscută sub numele de “Blue Moon”.

Tot în noaptea de 31 decembrie, în Europa şi Asia va putea fi vizibilă o eclipsă parţială de lună, la ora 19.23 GMT. Un astfel de fenomen se produce numai atunci cînd Soarele, Pămîntul şi Luna sunt aproape aliniate.

Faptul că “Luna Albastră” va coincide cu data de 31 decembrie este de asemenea un fenomen neobişnuit prin raritate. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în 1990 şi urmează să se întâmple din nou în 2028. Termenul “luna albastră” are ancorate multiple semnificaţii în folclor. În registrul ştiinţific, luna albastră este cea de a doua lună plină vizibilă în aceeaşi lună calendaristică.

Informatii suplimentare: