Fă cunoștință cu Paxi – noua mascotă de la ESA!

Diverse, astronomie, concursuri No Comments

Mascota site-ului de educație de la ESA are acum și un nume: Paxi. Cu ceva timp în urmă, ESA a lansat un concurs, Name Our Mascot, pentru a găsi cel mai potrivit nume pentru omulețul verde din imagine. Câștigătoare a fost Sara, o fetiță de 7 ani din Spania. Felicitări, Sara! Ea ales acest nume pamântesc pentru el pentru că, spune ea, sună ca nu nume de extraterestru, si este similar cu un alt cuvânt din limba spaniolă, “Paz”, care inseamnă pace.

În concurs au intrat  peste 500 de sugestii de la copii  din întreaga lume cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Dintre cele 500 de nume juriul a selectat 10. Marele câștigător a fost ales de Luca Parmitano, un astronaut italian care va pleca în prima lui misiune către Stația Spațială Internațională în acestă lună!

În curând vei putea urmări aventurile lui Paxi pe site-ul ESA, dat și pe paginile de Facebook și Twitter.

Sursa:unawe.org

Concurs – Naming X

Diverse, concursuri No Comments

Dacă ai avea șansa de a numi o planetă ce nume i-ai da si de ce? Copiilor li se oferă acum șansa de a numi un asteroid într-o competiție care marchează 80 de ani de la descoperirea lui Pluto.

Pluto a devenit a noua planetă atunci când a fost observată, în 1930. A fost numită așa după zeul intunericului, de o fetita de 11 ani din Anglia, Venetia Burney. În 2006, Pluto a fost declasificată și încadrată în categoria planetelor pitice,  după ce s-au descoperit și alte corpuri asemanatoare ei, la marginea sistemului nostru solar.

Competiția, numită Naming X, a fost lansată pe 30 aprilie, la aniversarea morții Venetiei, și are scopul de a găsi nume pentru cea de – a doua divizie de asteroizi descoperiți în vecinatatea lui Pluto. Comitetul  de  numire a corpurilor mici, din cadrul Uniunii Astronomice Internationale, partea responsabilă pentru numirea asteroizilor și cometelor, susține acest proiect educațional și va lua în considerare numele câștigătoare în numirea următorilor asteroizi.

Numele câștigătoare vor trece prin același process de selecție ca oricare alt nume ales pentru un asteroid. Procesul este laborios și poate dura de la 4 la 6 luni, fără a exista vreo garanție că numele câștigătoare vor fi acceptate sau folosite.Ceea ce e foarte important este faptul că în spatiu există foarte mulți  asteroizi care așteaptă să fie numiți, iar tu poți numi unul  dintre ei.

Naming X iți oferă o platformă unică prin intermediul căreia să-ți folosești creativitatea și imaginația, pentru a contribui la istoria astronomiei, așa cum a facut și Venetia.

Regulile concursului

 • Participanții trebuie să aleagă un singur nume și să menționeze de ce l-au ales. Motivația nu trebuie să fie mai lungă de 25 de cuvinte.
 • Vă rugăm să menționați în email numele vostru, vâsta, numele școlii, orașul, țara și adresa de email.
 • În subiectul mailului mentionați Categoria (vezi mai jos) și numele ales. Ex: Category 1 – Pluto.  Vă rugăm să păstrăți acest format, altfel numele vostru nu va fi luat în considerare.
 • Daca acelasi nume a fost trimis de mai multe persoane, se va lua în considerare numele primei persoame care l-a trimis. Așa că grăbiți-vă!
 • Numele câstigatoare vor fi alese de juriu și decizia lor va fi finală. Numele trimise după încheierea concursului nu vor fi luate în calcul.
 • Trimiteți motivația si datele în limba engleză la adresa namingx@gmail.com înainte de 30 Mai 2010.

Pentru a fi în conformitate cu protocolul  CSBN de numire a asteroizilor  numele alese trebuie:

 • să aibă cel mult 16 caractere și de preferat să fie un singur cuvânt
 • să fie usor de pronuntat (în câteva limbi)
 • neofensator
 • să nu fie foarte similar cu numele altui asteroid  sau a unui satelit planetar.

Numele de persone sau evenimente cunoscute mai ales datorită activităților politice sau militare nu sunt acceptate decât după 100 de ani de la moartea persoanei sau de la desfășurarea acelui eveniment.

In plus

 • nu se încurajează folosirea numelor de animale
 • numele de natură comercială nu sunt acceptate
 • înainte de a trimite numele verifică sa vezi dacă nu a fost deja ales.

Fii creativ. Gândește dincolo de limite. Amintește-ți că trăim într-o lume diferită și că din 1030 s-au facut descoperiri stiintifice majore.

Acesta poate fi șansa ta de a contribui la istoria astronomiei. Baftă!

Categorii

 • Categoria 1 – între  1 și 11 ani
 • Categoria 2 – 12+
 • Categoria  3 – grup școlar

Categoria 1 evitați ajutorul părinților, educatorilor sau învățatorilor.
Category 3 însemnă că o clasă, o școală sau un grup after school poate intra în competiție ca o echipă.

Data limită de trimitere a propunerilor
Concursul Naming X se închide pe 30 Mai 2010 și numele câștigătoare vor fi anunțate în jurul datei de 14 Iunie. Juriul (condus de  David Levy, Ian Morison, și Marc Buie) va selecta cel mult cinci câștigătoti.

Premiile

Căștigatorii vor primi urmatoarele:

 • Un certificat semnat de juriu
 • Numele vostru va fi inclus pe o foaie de lucru și prezentat Comitetului  de  numire a corpurilor mici, din cadrul Uniunii Astronomice Internationale
 • Timp de obsevație la Observatorul  Bellatrix  din Italia, cu îndrumare unui astronom profesionist. Va fi necesară o conexiune bună la internet.
 • O copie a filmului cu povestea Venetiei , Cum l-am numit pe Pluto, și  poster-ul A3 al filmului ,amândouă oferite de Father Film.

Pentru mai multe informații despre concurs apăsați aici.

Concursul  este organizată de Space Renaissance Education Chapter în colaborare cu Father Films.