Olandezii au lansat cel mai mare radiotelescop din lume

9:20 am UNAWE

Astronomii din Olanda au lansat ieri, 12 Iunie, radiotelescopul LOFAR, cel mai mare radiotelescop din lume, capabil să identifice semnale slabe chiar și de la evenimente foarte îndepărtate, cum ar fi  Big Bang-ul.

LOFAR (LOw Frequency ARray) este proiectat și construit de ASTRON, Institutul Olandez de Radioastronomie și este format din 25.000 de antene mici, răspândite în 36 de zone, în Olanda, Germania, Suedia, Franța și Anglia. Antenele sunt conectate prin  fibră de sticlă  la un supercalculator de la Universitatea din Groningen, formând astfel un telescop gigant cu diametrul de sute până la mii de kilometri.

Telescopul studiază originile Universului timpuriu, particulele cosmice și magnetismul în Milky Way și în alte galaxii. LOFAR este de asemenea utilizat  în cercetare, în geofizică, agricultură și telecomunicații.  În timp ce antenele analizează Universul, senzorii din subteran adună  date despre structura pământului, date ce contrinue la formarea unor modele mai bune pentru alunecarile de teren, apa și gaze.

Ceremonia  de lansare a fost deschisă de Regina Olandei, Beatrix, care a urcat pe scenă  fiind înconjurată de un grup de copii, participanți la programul UNAWE (Children Universe Awareness).

Foto credits: Hans Hordijk

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.