Astronomii au descoperit planete noi

9:02 am Diverse, astronomie

Astronomii au descoperit, cu ajutorul unui telescop al agentiei spatiale franceze, sase noi planete aflate in afara sistemului nostru solar.

Printre corpurile ceresti descoperite se afla o planeta pitica, cu o masa de aproximativ 70% din masa planetei Saturn, acoperita de gheata si similara ca structura lui Uranus si Neptun.

O alta planeta, CoRoT-10b, este un gigant fierbinte, a carui suprafata se incalzeste intre 250 si 600 de grade Celsius, in functie de cat de aproape sau de departe trece pe langa soarele sau, pentru ca are o orbita alungita.

Cele sase planete au fost observate cu ajutorul unui telescop special, in momentul in care treceau prin fata stelei din centrul sistemului lor solar, relateaza Physorg.

,,Fiecare dintre aceste planete este interesanta in felul ei, insa ceea ce este cu adevarat fascinant este cat de diverse sunt”, spune Suzanne Aigrain, de la departamentul pentru Fizica al Universitatii Oxford. “‘Planetele sunt obiecte complexe si mai avem multe de invatat despre ele” a mai adaugat Suzanne Aigrain.

Fiecare descoperire a unei noi planete din afara sistemului nostru solar este ca o noua piesa din puzzle-ul ce ilustreaza modul in care aceste planete s-au format si evoluat. Cu cat descoperim mai multe sisteme cu atat ne va fi mai usor sa intelegem cum functioneaza” spune Magali Deleuil,  cercetator la Laboratoarele de Astrofizica din Marseille (LAM) si seful programului CoRoT .

O alta planeta descoperita orbiteaza in jurul unei stele care se roteste in jurul axei sale in doar 40 de ore – prin comparatie, Soarele din sistemul nostru solar are o rotatie de 26 de zile.

Au mai fost descoperiti si trei giganti care orbiteaza foarte aproape de steaua-gazda, una dintre ele avand o masa de 60 de ori mai mare decat cea a lui Jupiter.

Sursa: www.ziare.com si Physorg.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.