Galaxiile

7:55 pm astronomie

Aproape toate stelele din Univers aparțin unor uriașe grupări de stele numite galaxii. Soarele este una dintre cele 100 de miliarde de stele din Galaxia Noastră. Galaxia Noastră se cheamă Calea Lactee. Există și galaxii mai mici, cu numai câteva zeci de milioane de stele, dar și galaxii mult mai mari cu mai mult de 400 de miliarde de stele. Pe lângă stele, într-o galaxie mai există nori de gaz și praf ce poartă numele de nebuloase.

Galaxiile sunt obiecte foarte, foarte mari. Diametrul galaxiei noastre este de aproximativ o sută de mii de ani lumină. Un an lumină înseamnă distanța parcursă de lumină într-un an. Iar lumina merge foarte repede. Viteza ei este de trei sute de mii de kilometri pe secundă. Dacă ne-am deplasa cu o mașină care merge cu 100 de kilometri pe oră am traversa galaxia cam într-un milion de miliarde de ani!!! Este o cifra fabuloasă, inimaginabilă. V-am spus, doar, că galaxiile sunt niște obiecte de dimensiuni foarte mari.

În orice direcție ne-am uita pe cer, vom găsi galaxii. Numai că ele se află atât de departe de noi încât nu le putem vedea cu ochiul liber. Pentru a le putea observa avem nevoie de telescoape astronomice puternice. Atunci când le privim prin instrumente astronomice, ne dăm seama că galaxiile nu arată toate la fel. Astfel ele se împart în trei mari categorii: neregulate, eliptice și spirale.

Galaxiile neregulate nu au forma anume, ci arată ca un nor de stele, să spunem. Două galaxii neregulate celebre sunt Marele Nor al lui Magellan și Micul Nor al lui Magellan. Ele sunt vecini foarte apropiați ai galaxiei noastre dar, din păcate, nu pot fi observate din România. Le putem observa, de exemplu, din Australia, Africa de Sud sau Argentina.

Marele Nor al lui Magellan Credit: Eckhard Slawik

Marele Nor al lui Magellan Credit: Eckhard Slawik

Galaxiile eliptice arată ca niște sfere mai mult sau mai puțin turtite. Sunt, în general, formate din stele mai bătrâne și conțin puțin praf și gaz. Mai jos avem o fotografie cu o astfel de galaxie.

Galaxia eliptica NGC 1132 Credit: NASA/ESA

Galaxia eliptica NGC 1132 Credit: NASA/ESA

Poate cele mai frumoase sunt galaxiile spirale. După cum le spune și numele, acestea au o formă spirală. Din centrul lor pornesc câteva brațe care se înfășoară în jurul nucleului.

Galaxia spirală M51 Credit: NASA/ESA

Galaxia spirală M51 Credit: NASA/ESA

Galxiile s-au născut acum multă vreme, la câteva sute de milioane de ani după nașterea Universului. Atunci, în urmă cu 13 miliarde de ani, galaxiile aveau dimensiuni mici și se aflau mult mai aproape unele de altele.  Adesea se ciocneau între ele. Ciocnirile le-au modificat forma și dimensiunile. Între timp, galaxiile s-au îndepărtat mult unele de altele și continuă să o facă.

Dacă vreți să vedeți o galaxie pe viu, mergeși vara undeva departe de luminile orașelor. La țară, de exemplu, într-o noapte senină. Tot ce trebuie să faceți e să vă uitați în sus. Cerul va fi brăzdat de o bandă mai luminoasă ce va trece pe deasupra capului vostru. Aceea e Calea Lactee, galaxia noastra. Dacă aveți condiții bune, ea va arăta ca în imaginea de mai jos.

Calea Lactee Credit: Alex Conu

Calea Lactee Credit: Alex Conu

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.