Draconidele

8:52 pm astronomie

Anul acesta, pentru prima dată după mulţi ani, în data de 8 octombrie, am putut vedea de pe Pământ ploaia de stele a Draconidelor. Ploaia de stele (numită de oamenii de ştiinţă “curent meteoric”) se formează ca urmare a întâlnirii Sistemului Solar cu o cometă care se cheamă 21P / Giacobini – Zinner. Numele complicat al cometei provine de la cel al descoperitorilor săi: Michael Giacobini şi Ernst Zinner. Pe scurt, cercetătorii numesc cometa Giacobini – Zinner.

Cometa vizitează Sistemul nostru Solar o dată la 6,6 ani, şi lasă în urmă praf. Praful lăsat de cometă, nu este, însă, la fel de fin ca cel de pe Pământ, ci pot fi bucăţi mari de piatră combinată cu gheaţă şi tot felul de metale. Oamenii de ştiinţă, îl consideră praf deoarece, prin comparaţie cu stelele, planetele sau alte obiecte mari din Univers, aceste bucăţi sunt f mici, deci nişte „granule de praf”! o astfel de bucată, pe care noi o putem vedea de pe Pământ, se numeşte meteor.

Din când în când, în luna octombrie, Pământul întâlneşte urmele de praf lăsate de cometă, şi atunci noi putem vedea ploaia de stele. După cum puteţi observa, chiar dacă ploaia de stele provine din praful cometei Giacobini – Zinner, denumirea este diferită, aceasta se numeşte „ploaia de stele a Draconidelor”, sau, pe scurt, Draconidele.

Numele de Draconide vine de la faptul că meteorii din cometa Giacobini – Zinner provin din constelaţia Draco.
Anul acesta, Draconidele au fost speciale deoarece Pământul a întâlnit mai multe urme de praf şi, atunci, numărul meteorilor ce au putut fi observaţi a fost foarte mare.

Oare la anul, vom fi la fel de norocoşi?

Autor: Andreea Văculișteanu

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.