Formarea unui halou în jurul discului aparent al Lunii sau al Soarelui

1:00 am Profesori, astronomie, notiuni de baza

Material realizat de Paul Dolea

În seara zilei de 6 ianuarie 2012 pe cerul Clujului a apărut un fenomen meteorologic interesant. În jurul Lunii s-a format un inel luminos, un halou. Ca de obicei, am avut la mine aparatul de fotografiat. L-am instalat pe trepied, am făcut setările necesare pentru fotografiere nocturnă şi am obţinut câteva clişee reuşite. Puteţi vedea, mai jos, unul din clişeele realizate în centrul Clujului. Liniile oblice care apar pe clişeu sunt linii de alimentare pentru iluminatul public.

Apariţia unui cerc luminos în jurul Lunii sau al  Soarelui este un fenomen optic de refracţie a luminii prin miliarde de cristale mici de gheaţă de forma unor prisme hexagonale regulate, din norii Cirrus (aflaţi la peste 5000m deasupra solului). Pe două din feţele laterale ale prismei, neparalele şi neadiacente, se produce o dublă refracţie datorită căreia fasciculul practic paralel al razelor de lună este deviat cu un unghi de aproximativ 22 grade. Un observator aflat la sol va vedea, sub un unghi de 2×22 grade, un cerc luminos în jurul Lunii (sau al Soarelui).

Desigur că multitudinea de cristale de gheaţă din norii Cirrus au orientări diferite dar cei care au o orientare perpendiculară pe direcţia razelor de lună vor crea efectul optic de halou. Un alt observator, aflat în alt punct de observare, va beneficia de refracţia luminii pe o altă mulţime de cristale, văzând un “alt halou”.

Foto1: Halou în jurul Lunii. (foto: Paul Dolea)

Fig.2   Formarea haloului în jurul Lunii  (desen de Paul Dolea)

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.